Reportrar utan gränser på besök: "Nya dystra rekord" Reportrar utan gränser på besök: "Nya dystra rekord"

Kampen för det fria ordet är ständigt aktuell. Samtidigt slås nya dystra rekord och aldrig tidigare har situationen i så många länder varit så allvarlig. 533 journalister är för närvarande fängslade runt om i världen. Antalet dödade journalister har under 2022 ökat, till 57, medan 65 journalister hålls som gisslan och 49 saknas.

Sedan ett par år tillbaka är beQuoted Yttrandefrihetsvän till Reportrar utan gränser. Förra torsdagen hade vi förmånen att få besök av Katarina Carlsson, glad göteborgare och verksamhetsledare på Reportrar utan gränser, som berättade om deras viktiga arbete. Vi passade på att ställa ett par frågor till Katarina. 

Vilket är det främsta skälet till att fler företag borde skänka pengar till Reportrar utan gränser just nu? 

- Journalister i vårt närområde har idag stora utmaningar. Bland dem vill jag lyfta Belarus, Ryssland och Ukraina, säger Katarina Carlsson, och forsätter:

- För ett år sedan kunde en journalist i Ukraina gå från att ena dagen bevaka kommunhändelser för att andra dagen träda in i rollen som krigsreporter. 

- Med bidrag från företag kan vi ha ett bemannat och snabbfotat kansli som jobbar med informationsarbete och samordning av projekt. Vi har ett stort nätverk inom moderorganisationen RSF (franska: Reporters sans frontières), men också genom andra organisationer som Svenska PEN, Amnesty, Journalistförbundet och Pressklubben. Tillsammans arrangerar vi manifestationer, skriver debattartiklar och bedriver påverkansarbete gentemot våra politiker så att de inte glömmer bort de viktiga frågorna om demokrati och yttrandefrihet, säger Katarina Carlsson.

Var kommer ni att lägga ert fokus under 2023? 

- För 2023 har vi fokus på Europa. Ukrainas journalister behöver mycket stöd, både materiellt i form av säkerhetsutrustning och generatorer men även genom utbildning och psykologiskt stöd. Journalister i exil från Ryssland och Belarus kommer också att behöva stöd.  Det här halvåret är Sverige ordförande Europeiska unionens råd, ministerrådet, och vi arbetar med att lyfta press- och yttrandefriheten i Europa som en viktig punkt.

- Vi kommer även att fortsätta driva vårt projekt i Latinamerika, där vi jobbar med att stärka journalister via olika nätverk. Det gör vi för att motverka, men också för att rapportera om, hot, hat och andra övergrepp, samt att minska självcensur hos journalister. 

Från beQuoted vill vi tacka Katarina Carlsson för en intressant föreläsning och engagerande diskussion!

Vi uppmanar även alla våra kunder och partners att stöda Reportrar utan gränsers viktiga arbete och bli en Yttrandefrihetsvän! Besök deras webbplats, reportrarutangranser.se, för mer information. Ett bidrag från ditt företag gör det möjligt för Reportrar utan gränser att fortsätta kämpa för det fria ordet.

Faktaruta: Om Reportrar utan gränser

Den svenska sektionen av Reportrar utan gränser grundades 1994 av journalisten Karin Bojs (som i år är aktuell som tävlande i På spåret).

Sedan 2003 delar Reportrar utan gränser ut det svenska pressfrihetspriset till modiga och oberoende journalister som genom sitt arbete bidragit till att stärka pressfrihet. 2022 års pristagare är BAJ, Belarus Association of Journalists (Belarus).

Varje år publicerar Reportrar utan gränser sitt pressfrihetsindex. Indexet rankar 180 länder och regioner utifrån situationen för pressfrihet och frihet för journalister. 

Kontakta oss för att komma igång

Hör av dig till oss så kan vi berätta mer om hur du kommer igång med tjänsterna, du kan också nå oss på 08-692 21 90.