Insights

"Nyckeltalet som ger raketbränsle" - att välja rätt nyckeltal

Det är av avgörande betydelse för börsnoterade bolag att arbeta med nyckeltal som investerare värdesätter. Det kan i hög grad påverka företagets framgång på aktiemarknaden och dess förmåga att locka investerare. 

Ett rykande färskt exempel på detta är vår kund Teqnion, vilket Dagens industri snappat upp och skrivit om i en längre analys

”Aktien har rusat 860 procent sedan noteringen för drygt fyra år sedan. Inget förvärvskonglomerat av blandat format har haft en bättre utveckling”, skriver Dagens Industri om Teqnion. 

Teqnions raketsuccé på börsen kan, enligt Dagens industri, till stor del förklaras med kurvan över avkastning på sysselsatt kapital. Som alla vet måste vinst sättas i relation till hur mycket kapital som krävts för att generera denna vinst. Nyckeltalet rymmer därmed kvalitativa dimensioner, särskilt om bolagets förmåga att skapa värde och växa självfinansierat – något som även ger en tydlig indikation på att ledningen vet vad den gör.

Andra nyckeltal i sammanhanget som har betydelse för bolagets risk och lönsamhet är skuldsättningsgrad (nettoskuld/EBITDA) och lönsamhet (EBITA-marginal).

Valet av nyckeltal som bolaget jobbar med för att styra eller utveckla verksamheten påverkar också bolagets förmåga att attrahera investerare. Genom att kommunicera relevanta och meningsfulla nyckeltal kan bolaget skapa förståelse och tydliggöra sitt bolagsvärde.

Av Victor Nordquist

2023-09-07

Om beQuoted

Fler artiklar

Redo att lyfta din IR till nästa nivå?

Fyll i formuläret så hör vi av oss så fort vi kan.

beQuoted är din självklara partner inom Investor Relations och finansiell kommunikation. Vi ser till att du når ut, förstärker ditt varumärke, uppfyller reglerna och imponerar på investerarna.

Följ oss

LinkedIn

Adress

Nybrogatan 34
Box 5216
102 45 Stockholm

[email protected]
+46 (0)8 692 21 90

© beQuoted 2023