Insights

Ny visselblåsarlag – påverkas mitt bolag?

Från och med den 17 december 2023 omfattas även mindre och medelstora företag av den nya visselblåsarlagen. Har du koll på vad som gäller för dig? 

En ny visselblåsarlag träder i kraft den 17 december 2023 och ersätter den tidigare lagen från 2017. Den nya lagen innebär att EU:s visselblåsardirektiv integreras i svensk lagstiftning. 

Syftet med visselblåsarlagen är att göra det enklare och tryggare att slå larm och rapportera misstänkta oegentligheter. Den nya lagen kommer att omfatta flera verksamheter som tidigare inte behövde ha en visselblåsarfunktion på plats. 

Den nya lagen omfattar dessutom en vidare personkrets i skyddet för visselblåsare. Bland annat omfattas nu även aktieägare samt personer som ingår i ett företags förvaltnings‑, lednings‑ eller tillsynsorgan. 

Vilka företag omfattas av den nya lagen? 

Från och med den 17 december omfattas företag med 50 till 249 anställda av lagen och måste uppfylla dess krav. Det är därför hög tid att vidta åtgärder eftersom förberedelser behöver göras för att vara klara i tid. 

Stora bolag hade redan deadline den 17 juli 2022. Om ni är ett större företag, glöm inte bort att se till att er befintliga visselblåsarfunktion uppfyller lagens krav. 

Om ni behöver hjälp med er visselblåsarfunktion, tveka inte att kontakta våra rådgivare. Vi kan guida er genom processen. 

Av Victor Nordquist

2023-06-28

Om beQuoted

Fler artiklar

Redo att lyfta din IR till nästa nivå?

Fyll i formuläret så hör vi av oss så fort vi kan.

beQuoted är din självklara partner inom Investor Relations och finansiell kommunikation. Vi ser till att du når ut, förstärker ditt varumärke, uppfyller reglerna och imponerar på investerarna.

Följ oss

LinkedIn

Adress

Nybrogatan 34
Box 5216
102 45 Stockholm

[email protected]
+46 (0)8 692 21 90

© beQuoted 2023