Case

Hårt arbete och rätt rådgivare tog Real Fastigheter till toppen

Michael Derk hade en lång karriär inom fastighetsmarknaden och Fredrik Högbom en bakgrund inom marknad och sälj. Deras gemensamma erfarenhet gjorde att båda kände sig redo att ta över Real Fastigheter, ett fastighetsbolag med förbättringspotential. På tre år vände duon ett sjunkande skepp till ett bolag som omsätter över 100 miljoner och med ett fastighetsvärde på 1,2 miljarder.

Fastighetsbolaget Real Fastigheter investerar i kommersiella fastigheter på svenska centralorter, som Tranås, Hudiksvall och Karlskrona. Företaget har varit börsnoterat sedan 2016 på Nordic SME, en börsmarknad för snabbväxande små- och medelstora företag. Men när Michael Derk och Fredrik Högbom kom i kontakt med företaget 2019 var det inget blomstrande bolag.

– Vi fick kontakt med Real Fastigheter när vi sålde en industrifastighet i Örnsköldsvik till dem. Som en del av dealen fick vi aktier i företaget men det visade sig ganska snabbt att bolaget var otroligt dåligt skött. Så till nästa bolagsstämma hade Michael och jag samlat ihop röster för att kunna stoppa ett förslag på att emittera nya aktier. Vi begärde bolaget i rekonstruktion och gick in i styrelsen, berättar Fredrik Högbom. 

Mångmiljonomsättning på bara tre år

Efter ett år av hårt arbete hade de till slut lyckats skuldsanera Real Fastigheter, minska lånen och få ner räntan. I april 2020 hade bolaget blivit solitt och har sedan dess har gått med vinst. Fastighetsvärdet på omkring 400 miljoner har ökat till 1,2 miljarder – på knappt tre år. 

– Där började Michaels och min börsresa på riktigt. Ingen av oss hade erfarenhet av börsen sedan tidigare. Men eftersom vi hunnit vara med ett tag – vi var inga tonåringar längre så att säga – så vi hade modet att ta det lugnt och jobba metodiskt. Vi bestämde oss för att inte greppa efter varje halmstrå utan ta det lugnt och lära oss hur det funkar på börsen.

Rätt rådgivare avgörande för framgångssagan

För att kunna lyckas som börsnoterat bolag och göra succé på börsen krävs det att du gör hemläxan och börjar i rätt ände, rekommenderar Fredrik. Börja med att bygga företaget innan du anpassar det efter börsen. Och se till att ta hjälp i tid för att säkerställa att du uppfyller börsreglerna, fortsätter han. För med rätt rådgivare vid din sida kan du lägga din tid och kraft på bolagets utveckling och komma snabbare fram.  

– Att hitta rätt rådgivare som är skickliga, har varit med ett tag och kan agera bra bollplank är viktigt. Det gäller att våga öppna upp och fråga om råd i tid. Det är egentligen ingen raketforskning men det tål att upprepas, konstaterar Fredrik.

Totalleverantör av IR-kommunikation istället för att anställa

Real Fastigheter hade sedan tidigare anlitat beQuoted för enstaka delar kring sin IR-kommunikation men när det blev dags att ta nästa steg och arbeta mer strukturerat med sin investerarkommunikation bestämde Michael och Fredrik sig för att gå djupare i samarbetet med beQuoted. Bland annat har beQuoted bidragit med alltifrån VD-ord till aktieägarbrev för att fördjupa relationen med aktieägarna. 

– Jag sa snabbt till Michael att ”det här känns väldigt bra”. De kändes lyhörda, ödmjuka och helt utan fasoner vilket jag uppskattar som den jämte jag är. Vi kände oss genast hemma och la successivt över rätt mycket jobb på beQuoted. De sköter egentligen det mesta som rör vår webbplats och IR-kommunikation idag, säger Fredrik.

Förutom en rebranding där logotyp och grafisk profil gjordes om för att göra bolaget mer synligt och attraktivt på marknaden, har beQuoted tagit fram en modern och investerarvänlig IR-webbplats som hanteras löpande. De har agerat stöttepelare vid regulatoriska frågor och experter inom finansiell kommunikation. 

– beQuoteds insatser har varit otroligt värdefulla för oss, och är det fortfarande. Särskilt med tanke på att vi inte hade tidigare erfarenhet av börsnoteringar.

2023-03-20

Om beQuoted

Fler artiklar

Redo att lyfta din IR till nästa nivå?

Fyll i formuläret så hör vi av oss så fort vi kan.

beQuoted är din självklara partner inom Investor Relations och finansiell kommunikation. Vi ser till att du når ut, förstärker ditt varumärke, uppfyller reglerna och imponerar på investerarna.

Följ oss

LinkedIn

Adress

Nybrogatan 34
Box 5216
102 45 Stockholm

[email protected]
+46 (0)8 692 21 90

© beQuoted 2024